Svečke so majhen a pomemben del vsakega bencinskega motorja

Naš avtomobil vsebuje ogromno različnih mehaničnih in elektronskih komponent. Če katera izmed njih prične slabo delati, se hitro lahko pojavijo težave. Največkrat so najmanjše komponente najbolj težavne. To pa zato, ker morda spregledamo njihovo stanje in jih tako pozabimo zamenjati ali servisirati. Tukaj moramo omeniti svečke za avto, ki jih uporabljajo vsi bencinski motorji. Dizelski motorji pa uporabljajo žarilne svečke. V vsakem primeru jih je potrebno na vsake nekaj časa zamenjati. Tako se izognemo slabemu delovanju našega jeklenega konjička, višji porabi goriva ipd.

Svečke za avto vplivajo na delovanje motorja

Kljub svoji izredno majhni velikosti, so svečke za avto ključni avtodel za zagon motorja. Poleg tega pa so neposredno povezane z zmogljivostjo samega motorja. Tako, če niso v dobrem stanju, težje zaženemo motor ali pa izgubljamo moč med pospeševanjem vozila.

Svečke za avto vplivajo na delovanje motorja
Svečke za avto so ključni avtodel za zagon motorja

Slabo delujoče svečke pa tudi znižajo učinkovitost porabe goriva. To pa nam sčasoma poveča stroške z vzdrževanjem vozila, saj bomo z enim tankom goriva prevozili manj kilometrov. Temu so izpostavljeni vsi starejši kot tudi novejši avtomobili. Enako pa velja za motorje raznih velikosti, zvrsti in moči.

Za zagon motorja je potrebna iskra, ki jo ustvarijo avto svečke

Ko obrnemo ključ v svojem avtomobilu, se pošlje ukaz oziroma signal, da preko svečk prične teči kratek a močan električni tok. Ta tok vžge kombinacijo goriva in kisika v batih motorja, kar povzroči, da se prične ustvarjati pogonska sila. Če moč električnega toka ni dovolj visoka, se motor ne bo mogel zagnati. Tako bomo morali večkrat obrniti ključ, da uspešno obudimo motor k življenju.

YouTube video

Če se nam to neprenehoma dogaja, pomeni, da morda potrebujemo zamenjavo svečk za avto, saj so obstoječe že izrabljene. Slabe svečke nam lahko povzročijo dodatne težave v mrzlih zimskih mesecih, ko je težje zagnati motor, zaradi nizkih temperatur in zmrzali.

Simptomi iztrošenih svečk

Dejstvo je, da je kakovost izdelave avto svečk močno odvisna od njihove vzdržljivosti. Kljub temu, se priporoča njihova zamenjava na vsake nekaj let. Strokovnjaki priporočajo menjavo na 50.000 kilometrov. Seveda ni nič narobe, če to storimo prej, da zagotovimo dobro delovanje našega avtomobila, SUV-ja, kombija ipd. Iztrošene svečke morda še vedno uspešno zaženejo motor z vžigom kisika in goriva. Kljub temu pa se zgodijo sledeče stvari v našem motorju:

Okoli sveč se prično nabirati obloge

Neprenehno vžiganje goriva in kisika povzroči, da se na in okoli sveč pričnejo nabirati obloge. To pa lahko povzroči, da se gorivo vname hitreje, kar povzroči tresljaje med zagonom motorja.

Svečke degradirajo skozi uporabo

Svečke za avto so izredno natančno izdelane po strogih specifikacijah in standardih. Pri svojem delovanju se zgornji del svečke močno segreje, saj mora ustvariti visok nivo električne energije na določeni višini. Zaradi degradacije skozi uporabo, ki je posledica nabiranja oblog, visoke vročine ipd., pa se višina sprožilca poviša. Tako je zagon motorja lahko bolj težaven, kar se tudi pokaže v večkratnih poskusih zagona motorja, tresenjem motorja, slabo zagonsko močjo ipd.

Članki iz iste kategorije: