Izdelava spletne strani – vodnik po osnovnih korakih

Vodnik je izdelan za vse, ki jih zanima, kako do spletne strani. Ker ne predvideva predznanja, ne gradi na predpostavkah o tem, koliko kot bralec o tem že veste, razen tega, da znate brskati po spletu, kar dokazuje dejstvo, da članek prebirate.

Domena

Prava stvar, ki jo morate narediti, je izbrati ime domene. To je tudi ime, ki jo želite dati svoji spletni strani. Da bi ime dobili, morate zanj plačati letno premijo za registracijo oz. pravico, da lahko to ime uporabljate. S tem ne boste dobil spletne strani. To je zgolj ime. Podobno kot to velja za podjetje. Z registracijo njegovega imena še ne boste dobili poslovnih prostorov.
O posebnostih glede izbora imena in registracije domene lahko najdete več informacij za spletu.

Gostovanje in račun

Podjetje, ki vašo spletno stran plasira na svoj računalnik oz. strežnik in s tem drugim omogoči dostop do nje, je gostitelj vaše spletne strani. V ta namen boste morali pri gostitelju odpreti račun. V primerjavi z resničnim svetom je pridobitev računa pri gostitelju enako, kot da bi za vaše podjetje najeli poslovne prostore.
Tudi tu se skriva nekaj pasti, več informacij o tem si poiščite na spletu.

Izdelava spletnih strani

Ko enkrat že imate ime domene in gostitelja, je naslednji korak izdelava spletne strani same.
Čeprav zahteva izdelava spletne strani veliko premisleka in skrbnega načrtovanja, je ideja vedno enaka, tj. objaviti nekaj na spletu. Kot začetnik si lahko pomagate s posebnimi urejevalniki na spletu. Ti omogočajo uporabnikom vizualno oblikovanje spletne strani, brez poudarka na tehničnih podrobnostih. Delujejo skoraj kot običajni programi za urejanje besedila.
Na spletu kroži kar nekaj takih brezplačnih ali komercialnih aplikacij, eden izmed takih je npr. BlueGriffon. Za tiste, ki imate raje komercialne programe, si lahko priskrbite npr. Dreamweaver.

Testiranje spletne strani

Čeprav je to korak, ki bi moral biti vključen v izdelavo spletne strani, mu nekateri oblikovalci strani ne namenjajo dovolj pozornosti, zato je naveden ločeno. Gre namreč za to, da delovanje spletne strani preskusite v več spletnih brskalnikih, npr. v zadnji različicah za Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome ipd. Za tiste, ki imajo Windows ver. 10, pa tudi v Microsoft Edge, ki zamenjuje Internet Explorer.

Vidnost vaše spletne strani

Ko ste s spletno stranjo zadovoljni, jo lahko s pomočjo povezav registrirate pri iskalnikih, kot so Google ali Bing (Submission Page) ipd. To pa seveda še zdaleč ni edini način, da si povečate vidnost. Uporabljate lahko tudi socialna omrežja in naročite članke za optimizacijo spletni strani.

Zaključek

To seveda ni izčrpen vodnik. Kot začetnik si boste morali pridobiti o posameznih korakih še ostale podrobne informacije, če se boste izdelave strani lotili sami. Vse te korake pa lahko za vas opravi tudi specializirano podjetje za izdelavo spletnih strani.

Članki iz iste kategorije: