Motoristična oprema mora zagotavljati varnost!

Ne glede na to, ali ste motociklistični novinec ali preskušeni motorist, motoristična oprema (najdete jo tudi na yogi.si) nesporno močno vpliva na zadovoljstvo pri vožnji motocikla. Poleg tega, da mora zagotavljati varnost, mora biti tudi lična in udobna.

Obutev in obleka

Ko gre kaj narobe, so dobri motoristični škornji pogosto tisti, ki vas ločijo od hudih poškodb stopal, gležnjev ali meč. Podobno velja za rokavice. Te pred hudimi poškodbami lahko zaščitijo prste, dlani, sklepe in zapestja. Poleg tega morajo rokavice omogočati tudi dober oprijem ter natančnost pri pritiskanju gumbov in upravljanju ročic. Nadalje ni mogoče mimo motoristične jakne. Ta se je uveljavila celo v svetu mode kot kultno oblačilo. Jakne so brez dvoma tisti kos motoristične opreme, kjer vozniki ne pričakujejo samo zaščitne funkcije, ampak tudi prepričljiv design. V komplet k jakni sodijo navadno še dobro podložene motoristične hlače. Nedvomno pa je najpomembnejši kos motoristične opreme čelada.

Čelada

Po statističnih podatkih se največ motorističnih nesreč konča usodno zaradi hudih poškodb glave in ni se še zgodilo, da bi nekdo trdil, da je bilo dobro, da voznik ni nosil čelade. Ko jo izbirate, se zato oborožite s kolikor je mogoče velikim številom nasvetov in napotkov. Na hitro povzeto pa velja, da se vam mora čelada dobro prilegati, na drugi strani pa ne sme biti neudobna ali vas kakor koli utesnjevati. Materiali v notranjosti čelade naj bodo kvalitetni in sposobni prilagoditve. Zaradi prilagodljivih materialov se seveda izboljša njeno prileganje, hkrati pa poveča udobje. Pri tem ni zanemarljiva tudi sama zračnost materialov in na drugi strani njihova sposobnost prevajanja in utišanja zvokov. Nujno pa je, da izberete tako čelado, da ste jo z rokavicami zmožni odpeti ali pripeti ter namestiti vse njene premične dele.

Ledvični pas

Zlasti z vsakdanjega zdravstvenega vidika sodi ledvični pas med enakovredno pomembne dele motoristične opreme kot so obutev, obleka in čelada, čeprav motoristi njegovo uporabno vrednost pogosto zanemarjajo. Ledvični pas se uporablja za preprečevanje prevelike ohladitve ledvenega predela, do katere pride zaradi turbulence, hkrati naj bi pas ta del telesa dodatno stabiliziral. Z njegovo uporabo se boste izognili številnim vnetjem in bolečinam, ki se v tem delu kaj hitro pojavijo predvsem pri zdravstveno občutljivejših voznikih in sopotnikih.

Članki iz iste kategorije: