Sladkorna bolezen v nosečnosti

Sladkorna bolezen ali gestacijski diabetes se pojavi pri 2-4 % nosečnic. Gestacijski diabetes ni odvisen od stanja ženske pred nosečnostjo, torej če je že predhodno trpela za povišano ravnijo sladkorja v krvi, ali pa ni s tem nikol imela nobenih problemov.

Test za ugotavljanje nosečniške sladkorne se pri nosečnicah izvede med 24 in 28 tednom nosečnosti, imenuje pa se tudi presejalni test. Test se opravlja v bolnišnici, nosečnica pa mora trikrat na eno uro popiti določene vrednosti glukoze, po katerih se merijo vrednosti sladkorja v krvi. Če je raven sladkorja po 120 minutah nižja od 7,8 mmol/l potem je nosečnica zdrava. Če ta raven ne upade, govorimo da nosečnica trpi za gestacijskim diabetesom.

Takšno nosečnico se napoti k diabetologu, ki test navadno ponovi, nato pa po ponovnih meritvah določi, ali bo za preprečevanje gestacijskega diabetesa dovolj le dieta in telovadba, ali pa se bo morala nosečnica zdraviti z inzulinom.

Do konca nosečnosti nato nosečnica sama opravlja meritve sladkorja v krvi vsak dan, kolikokrat pa je potrebno pa se dogovri z diabetologom. Če se ji predpiše inzulin, se o dozi in pogostosti jemanja, prav tako pogovori z diabetologom.

Nosečniški diabetes praviloma po končani nosečnosti popolnoma izzveni, je pa večja možnost, da bo ženska kdaj kasneje zbolela za diabetesom tipa 2, in pa da se bo gestacijski diabetes ponovil tudi pri naslednji nocečnosti.

Temu se je najlažje izogniti s pravilno in raznoliko prehrano, izogibanju sladki hrani in pijači in redno telesno vadbo.

Če se nosečnica predpisane diete ne drži, lahko ogrozi zdravje svojega otroka, prav tako pa tvega, da bo dojenček imel zelo veliko telesno težo, okvare vida ali sluha, da se bo porod končal s carskim rezom, da bo dojenček bolj podvrežen diabetesu, spontani splav, anomalije pri novorojenčku ipd.

Nosečnica, ki je jemala inzulin, lahko po porodu s tem preneha, nadaljnje vzdrževanje diete in zdrav življenjski slog pa se priporočata še naprej.

Članki iz iste kategorije: