Igre, ki pomagajo našemu otroku pri mentalnem razvoju

Igra je eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov v razvoju človeka. Preko igre se naučimo osnovnih kognitivnih in socialnih veščin, ki jih razvijamo do konca življenja. Ob istem času pa se učimo različnih pristopov k reševanju raznovrstnih težav. Vse to pa nam pride prej ali slej zelo prav v življenju. Teh veščin pa se otroci lahko naučijo z modernimi igračami v obliki puzel in sestavljank. Te pa nam ponuja Ameriško podjetje Smartgames. Njihove igre so namenjene vsem otrokom od 3. let naprej, ter vsebujejo izzive, ki so namenjeni razvoju kognitivnih in drugih sposobnosti.

Puzle pomagajo s kognitivnim razvojem naših otrok

Današnje računalniške naprave in risanke nudijo našim otrokom predvideno neskončno ur zabave. Na žalost pa je resnica taka, da ne odnesejo veliko znanja od omenjene tehnologije. Res je, da se otroci med uporabo računalnika in gledanjem televizorja zabavajo. Ne bodo pa s seboj odnesli znanja o delovanju sveta, reševanju problemov ipd. Poleg tega pa se lahko hitro zasvojijo z digitalno tehnologijo, kar ni priporočljivo.

SmartGames, Cube Puzzler - PRO
Inovativne igre za treniranje možganov – SmartGames, Cube Puzzler – PRO

Veliko bolje je, če se otroci za zabavo igrajo s fizičnimi igračami. Igre Smartgames so narejene za razvoj kognitivnega razmišljanja. Pri igranju morajo reševati logične težav, ki so predstavljene na zelo zabaven način. Dober primer te igre so Trije prašički, kjer morajo otroci postaviti prašičkom svoje hišice, da se lahko zunaj varno igrajo.

Preko iger Smartgames do izostritev socialnih veščin

Večina iger Smartgames je narejenih za enega igralca. Seveda pa to ne pomeni, da ni možno sodelovanje med prijatelji. Reševanje težav na skupinski način je ena izmed glavnih lastnosti omenjenih igrač. Z otroci lahko sodelujejo starši, prijatelji in učitelji pri reševanju raznovrstnih problemov.

YouTube video

To pa bo vzbudilo podajanje mnenj, predlogov in možnih rešitev. Obenem pa se bodo otroci pogovarjali s svojimi sovrstniki o njihovih edinstvenih rešitvah na izzive v igri. Vse to pa pomeni, da bodo naši malčki sčasoma razvijali svoje socialne veščine. Tako bodo med odraščanjem lažje navezovali stike s svojimi sovrstniki in drugimi ljudmi.

Učenje osnovnih pojmov in povečanje samozavesti preko igranja

Razvijalci iger Smartgames so vdelali v svoje proizvode zelo poseben element. To pa je učenje otrok osnovnih pojmov. Igralci so primorani prepoznati razlike med barvami, pojmi kot so zgoraj, spodaj, levo, desno, ter različnimi oblikami. To pa otrokom predstavi vstop v svet spoznavanja osnovnih pojmov in lastnosti sveta okoli njih. Razumevanje teh osnovnih elementov pa postavi odlične temelje za nenehno nadgrajevanje znanja.

Članki iz iste kategorije: