Poskrbimo za zdravje svojih oči

Vsak izmed nas je odgovoren za skrb za svoje zdravje. Veliko je možno storiti z zdravo prehrano in rednim gibanjem. Dejstvo pa je, da ne moremo vedno zagotoviti, da z nami ni nič narobe. To še predvsem velja za oči. Tudi, če vidimo dobro, ni nujno, da so naše oči zdrave. Podroben okulistični pregled nam lahko odkrije razne nepravilnosti in bolezni tudi v ostalih delih telesa. Tako je zelo pomembno, da ga opravimo vsaj enkrat letno. Za otroke pa velja enako, ker se tiče njihovih oči, saj svoj vid potrebujejo za učenje, branje, igranje in druge aktivnosti.

Očesni zdravnik lahko opazi nastanek bolezni v očeh in drugih delih telesa

Pregledi naših oči so pomembni iz številnih razlogov. Glavni pa je ta, da lahko optometrist ali oftalmolog s posebnimi napravami vidita kaj se dogaja za površino naših oči. Tako je mogoče opaziti nepravilnosti v obliki leče, nastanek sive mrene, začetek očesne bolezni, kot je miopija ipd. Lahko pa se tudi odkrije težave v drugih delih telesa, kot so diabetes, težave z visokim srčnim pritiskom ipd. 

Podroben okulistični pregled
Podroben okulistični pregled nam lahko odkrije razne nepravilnosti in bolezni tudi v ostalih delih telesa

Veliko število pogostih očesnih bolezni je možno popolnoma ozdraviti ali pa ustaviti v napredovanju, če jih dovolj zgodaj odkrijemo. To lahko storimo samo z rednimi okulističnimi pregledi. Okulist nas bo v primeru suma na bolezni v drugih delih našega telesa napotil k osebnemu zdravniku.

Okulistični pregledi lahko odkrijejo bolezni oči v začetnem stanju

Zgodnje zdravljenje bolezni oči, velikokrat preden so opazni simptomi, je vedno najbolj učinkovito. Velikokrat se posameznik sploh ne zaveda, da se v njegovih ali njenih očeh morda razvijajo razne bolezni. Ko pa se pokažejo simptomi, pa je bolezen že v visoki stopnji razvoja. Nekateri izmed najbolj pogostih težav z vidom so:

Katarakta oziroma zamegljenost leče

To je najbolj pogost vzrok slabovidnosti pri starejših ljudeh. Katarakta je tako pogosta, da je lahko uvrstimo pod naraven pojav staranja. Je pa tudi možno, da do njenega razvoja pride zaradi jemanja določenih razvil, zastrupitev telesa, poškodb oči ipd.

YouTube video
Kaj so katarakte in kdaj potrebujete operacijo katarakte?

Miopija je nepravilna oblika oči

Miopija je zelo pogost pojav pri otrocih. Pojavi se takrat, ko oko postane nepravilne oblike pri razvoju otroka. To povzroči, da se svetloba ne osredotoči na mrežnici, ampak pred njo. To povzroči zamegljen vid, ki ga preko okulističnega pregleda hitro lahko odpravimo s predpisanimi lečami ali očali.

Glavkom lahko povzroči izgubo vida

Glavkom je bolezen oči, kjer se poškoduje optični živec, ki povezuje možgane in oči. Velikokrat nastane zaradi nabiranja tekočine v prednjem delu oči. Tako se prične ustvarjati visok pritisk znotraj oči. Omenjeno bolezen se lahko zdravi na več načinov, kot je jemanje kapljic, laserska operacija ipd.

Rdeče, suhe ali boleče oči lahko nakazujejo na večje težave

Vedno se priporoča okulistični pregled za vse posameznike, ki izkusijo katerega izmed sledečih stanj:

  • Nenaden slabši vid
  • Suhe in rdeče oči
  • Bolečina v očeh
  • Plavalci – to so drobne pikice, ki izgledajo, kot da plavajo pred našimi očmi
  • Dvojna slika
  • Zatekle oči

Priporočeno je, da če imamo pogoste težave z očmi, da obiščemo očesnega zdravnika za pregled vida. Tako se bomo najhitreje prepričali o dejanskem zdravstvenem stanju znotraj naših oči. Možno pa je tudi, da bo optometrist ali oftalmolog odkril druge težave v našem telesu, kot je diabetes.

Članki iz iste kategorije: