Nakup računalnika s primerno grafično močjo

Nakup računalnika za delo ali zabavo ni nikoli preprosto. V mislih moramo imeti številne komponente, njihove zmogljivosti, ceno celotnega računalnika in še mnogo več. Velik del celotne cene novega namiznega računalnika pa skoraj vedno predstavlja grafična kartica, ki je pogosto sploh ne vidimo. Nekatera ohišja za gamerje imajo stekleno stranico, ki omogoča pogled v celoten računalnik. To pa nam na žalost velikokrat ne pove veliko o njegovi grafični moči. Zato je dobro, če poznamo nekaj lastnost omenjenih naprav.

Integrirana in namenska grafična kartica

Poznamo dve glavni vrsti grafičnih kartic. Te pa so integrirane in namenske. Med njimi je ogromna razlika v moči, številu video izhodov in drugih lastnostih. Večina računalnikov ima že vgrajeno integrirano kartico za grafiko.

YouTube video
Video: Ali so integrirane grafične kartice dobre?

Ta je namenjena osnovnemu brskanju po spletu, igranju preprostih iger ipd. Namenske kartice pa so veliko močnejše in so primerne za obdelavo grafike, igranje iger in poganjanje drugih zahtevnih aplikacij.

Integrirane grafične kartice so nahajajo v procesorju

Moderni računalniki imajo vgrajeno grafično kartico v procesorju. Ker nima svojega pomnilnika, uporablja delovni spomin ali RAM za shranjevanje tekstur in drugih elementov. Po zmogljivost so integrirane grafične kartice dokaj zmogljive za predvajanje videa, igranje preprostih igric ipd. Niso pa namenjene bolj zahtevnim nalogam.

Namenske grafične kartice se vgradijo v režo osnove plošče

Namenske kartice za grafiko se namesti v PCI Express x16 režo v matični plošči. Te imajo v veliko primerih vsaj dve ali več omenjenih rež, kamor lahko namestimo tudi druge naprave. Močnejše različice grafik potrebujejo dodatno napajanje iz napajalnika.

Grafična kartica
Vsaka grafična kartica vsebuje svoj pomnilnik

Velikost pomnilnika grafične kartice je pomembna lastnost

Vsaka grafična kartica vsebuje svoj pomnilnik. Izjemna so integrirane izvedbe, saj si sposojajo pomnilnik od sistemskega RAM-a. Za normalno uporabo računalnika je dovolj že, če si lastimo 2 gigabajta video pomnilnika. Za igranje iger pa potrebujemo vsaj 4 ali 6 gigabajtov. Zlata meja je pri 8 gigabajtih, vendar novejše igre zahtevajo tudi več razpoložljivega prostora za svoje teksture. Načeloma je tako, da je 4-8 gigabajtov velik video spomin dovolj za igranje iger pri FULL HD ločljivosti.

Izhodi za monitor so lahko različne vrste

Integrirane in namenske grafične kartice vsebujejo različne video izhode. Standardni izhodi so VGA in DVI, vendar počasi izganjajo. Vedno bolj prevladujoči pa so HDMI in DisplayPort video izhodi, ki lahko poleg slike prenašajo tudi zvok. Pred nakupom monitorja ali grafike je priporočljivo, da se pozanimamo o izhodih in vhodih, ki jih vsebujeta obe napravi. HDMI izhod ni združljiv z DisplayPort vhodom ipd. Pri tem pa bomo potrebovali tudi primerne povezovalne kable. 

Ko bomo izbirali računalnik za poganjanje iger ali druga bolj zahtevna opravila, je izbira primerne grafične kartice ključna. Za osnovna opravila pa je popolnoma dovolj, če uporabljamo integrirano izvedbo.

Članki iz iste kategorije: