Kaj zajema storitev spletnega gostovanja

Za podjetje je spletna stran v današnjem času postala že skorajda takšna nuja kot na primer davčna številka. Torej nekaj, kar vsako podjetje preprosto mora imeti, če se javnosti želi predstaviti dinamično oziroma v stiku s časom.

Pri postavljanju spletne strani se lahko odločimo za lasten strežnik. Ta bo moral biti v svet povezan s hitro spletno povezavo, vzdrževati pa ga bo morala lastna tehnična ekipa. Ena od možnosti je tudi zakup spletnega gostovanja. V tem primeru zaupamo ponudniku tovrstne storitve in mu v ta namen plačujemo mesečno najemnino. Slednja rešitev oziroma spletno gostovanje se praviloma izkaže za boljšo rešitev. Je cenejša izbira in veliko lažje obvladljiva, še zlasti za manjša podjetja.

Kaj pomeni gostovanje spletnih strani

Gostovanje spletnih strani v praksi pomeni zakup spletnega prostora oziroma prostora na strežniškem disku. Prav tako zajema 24-urni nadzor delovanja strežnikov, odpravljanje napak ter tehnično podporo strankam. Sama storitev praviloma prinaša še številne zelo uporabne datoteke, na primer lastni e-poštni predal.

Ugodno spletno gostovanje
Spletno gostovanje je najem prostora na spletnem strežniku

Za domačo oziroma osebno rabo je dovolj osnovni, osebni strežnik. Na domačem računalniku je mogoče namestiti strežniško programsko opremo. Računalnik se priklopi na internet in s tem ustvarimo pravi strežnik. Če pa spletna stran veliko obiskovalcev, nastanejo težave. Omejeni širokopasovni povezavi sta namreč prepočasni. Ker bi moral biti prav vsak strežnik dostopen 24 ur na dan, je treba poskrbeti tudi za brezprekinitveno napajanje ter statično številko IP. Za domačo rabo torej zadostuje že občasna raba, za resnejše spletne strani pa je pametneje zaupati dobremu ponudniku za spletno gostovanje, ter registrirati domeno.

Gostovanje spletnih strani pri domačem ali tujem ponudniku

Za gostovanje spletnih strani se je treba najprej odločiti za ustreznega ponudnika. Ta je lahko domači ali pa tuji. Številni domači ponudniki za spletno gostovanje imajo strežnike najete ali locirane v tujini. Za običajnega uporabnika je vseeno, kje je strežnik fizično. Najpomembneje je, da je poskrbljeno za zanesljivo delovanje.

YouTube video

Kljub vsemu pa je veliko bolje izbrati domačega uporabnika. Ključni razlog je tehnična podpora, čeprav jo ponujajo tudi tuji gostitelji. A vedeti morate, da vam je pomoč v tem primeru ponujena v tujem in ne v domačem jeziku, kar pa lahko predstavlja ne ravno majhen problem.

Članki iz iste kategorije: