Kako barve vplivajo na naše počutje

Se v nekaterih prostorih počutite drugače, kot v drugih? Mogoče doma? Se morda v spalnici počutite razdražljive v kuhinji pa zelo sproščeno in prijetno. Ste se že vprašali kaj lahko temu botruje? Pojdite še enkrat v mislih skozi prostore, v katerih se največ zadržujete, tudi tiste v službi. Vizualizirajte jih, nato pa razmislite kako se v katerem počutite.
Je možno, da so za vaše počutje krive barve v prostoru? Barve imajo namreč neverjetno moč in vpliv na naše počutje. Od barv s katerimi se obdajamo, je odvisno, kakšen bo naš čas preživet v tem prostoru.
BELA barva prostor optimalno poveča, deluje pa hladno ampak zračno. Zelo dobro jo je popestriti s kakšnimi dodatki živahnih barv, nalepkami ali slikami.
RUMENA barva izžareva svetlobo in dobro voljo, ter predstavlja kreativnost. Povezujemo jo z igrivostjo, radovednostjo in mladostjo.
ORANŽNA barva vzpodbuja ustvarjalnost, hkrati pa je sinonim za udobje, aktivnost, komunikacijo, navdih in dober okus.
RDEČA barva je lahko nevarna, če je je preveč. Lahko deluje razdražljivo, čeprav je drugače strastna. Pomeni energijo, hitrost, vitalnost in dinamičnost.
ROZA barva ponazarja igrivost, ženskost, ženstvenost, pozitivo, nežnost, ter je zabavna.
VIJOLIČNA barva izraža občutek razkošja, je tako ženstvena kot tudi nežna, priča o prestižu, ter je barva čustev in inteligence.
MODRA spominja na nebo ali vodo, spodbuja razmišljanje, svobodo in globino misli. Izraža modrost in razvoj. Je avtoritativna, zaščitniška barva in deluje čisto.
ZELENA barva nas tako kot zeleni čaj lahko poživi ali pa umiri. Odvisno od njenega odtenka. Je barva potrpežljivosti, predstavlja pa naravo, varnost in srečo, ter ravnovesje.
ZLATA IN SREBRNA sta hladni barvi, ki predstavljata bogastvo in prestiž, v kombinaciji z drugimi barvami pa sta lahko zelo topli in zaželjeni, predvsem pri dekoraciji. Če želimo barvo otopliti ji dodamo zlate elemente, s srebrno kombinacijo bodo barve delovale hladnejše in bolj umirjeno.
Ali veste, kje se barve največkrat pojavljajo? Seveda pri tiskanju 🙂 Preberite si nasvete, kako tiskati ceneje.

Članki iz iste kategorije: