Kaj početi z otrokom, ko smo doma?

Velikokrat se nam zgodi, da ne vemo več kaj bi počelidoma z otroci. Ne moremo vedno igrati računalniške igrice, jesti čipsa ali gledati televizijo. Vse te stvari so zelo nezdrave za naše otroke, ali pa je to zelo neuporaben prosti čas. Med otrokovim gledanjem televizije ne preživimo skoraj nič skupnega koristnega časa, ki bi lahko medsebojno povezal starše in otroka.

Na razpolago imamo kar nekaj zanimivih idej, kako preživeti prosti čas v stanovanju oziroma hiši, računalnika ali nezdrave hrane.

Magični kozarec

Vzamete steklen kozarec, škatlo ali neko posodico in listke, na katere naj otrok kaj bi rad počel doma. Ko se kozarec oziroma škatla napolni, se prične žrebanje in igre se lahko pričnejo (igra vroče-hladno, postavljanje šotora v stanovanju, pantomima, iskanje zakalada in podobno).

Ples v maskah

Ni vam treba čakati na pust, če si pa ga lahko sami naredite doma. Z otroci si naredite pustne kostume. Lahko ste gusar, čebelica, princeska, lahko si samo pobarvate obraz,… Ko ste gotovi, si nastavite glasbo in ples v maskah se lahko prične. Na koncu pa seveda ne pozabite nagraditi najboljšo masko.

Odbojka z balonom

Za to igro potrebujete malo večji prostor, v katerem lahko napnete vrvico od stene do stene. Potem napihnite balon in odbojka se je že začela. Takšno odbojko lahko igrate tudi brez vrvice. Podajate si lahko balon, ki se ne sme dotakniti tal. Če pa imate na voljo dovolj veliko mizo, pa lahko odbojko zamenjate za namizni tenis.

Družabne igre, ki so večne

Tukaj so tudi računalniške igre dovoljnene ampak morajo biti za več ljudi hkrati, kot neko tekmovanje. Drugače pa imate na voljo človek ne jezi se, igra s kartami, sestavljanke, lego kocke, monopoli, karaoke, twister in podobno.

Ustvarjalnost

Ustvarjalnost lahko poteka na različne načine. Lahko je v obliki kuhanje, kjer lahko pomagajo otroci, lahko rišete ali slikate, lahko delate ogrlice, lahko pečete piškote, lahko delate različne stvari iz palstičnih kozarcev ali krožnikov in podobno. Po kuhanem kosilu pa si lahko naredite domač piknik. V dnevni sobi pogrnite odejo po tleh, prinesite krožnike, pribor in kozarce in piknik z dobro hrano in družbo se lahko prične.

Skrivalnice

Če imate doma dovolj prostora in vas ne moti, da se otroci skrijejo naprimer v omare, je to idealna igra, kjer se lahko povežete s svojim otrokom s pomočjo igre.

Pospravljanje

Ta “igra” ni najbolj priljubljena predvsem med otroci ampak lahko vseeno date predlog, da naj pospravijo svojo sobo, svojo omaro ali posteljo. Ko pa to naredijo, pa si prislužijo nagrado za katero se že prehodno dogovorite kaj bo. Vi pa med tem lahko opravite kaj svojega kot so likanje, pranje posode in podobno.

Članki iz iste kategorije: